In de voetsporen van LUTHER, Bach en Cranach

excursie 30 sept-6 okt 2017

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen op de deur spijkerde in Wittenberg en zo een begin maakte aan wat de grootste kerkelijke vernieuwing aller tijden werd: de reformatie. Ter gelegenheid hiervan maken we in het najaar een reis naar Oost-Duitsland, langs plekken die belangrijk zijn geweest voor de vorming van Luther, en waar zijn nalatenschap zichtbaar is.

Wie was deze Maarten Luther eigenlijk? Wat was zijn rol nu precies bij de reformatie? Wat was de impact van de reformatie? Allemaal vragen die uitvoerig aan bod zullen komen.We kijken ook naar de stadsontwikkeling in Luthers tijd, en naar de aanwezigheid van, en herinnering aan Luther in het hedendaagse straatbeeld.

Naast Luther zijn er twee andere personen die tijdens deze reis uitgebreid aandacht zullen krijgen: reformatieschilder Lucas Cranach en musicus Johan Sebastiaan Bach. Beiden werden in hun kunst sterk beinvloed door het Lutheraans gedachtengoed.

Lucas Cranach was goed bevriend met Luther en verspreidde vele portretten van hem waarmee hij het woord Luther een gezicht gaf. Bovendien illustreerde Cranach de nieuwe bijbelversies en publiceerde deze. Hij kan in moederne termen gezien worden als de reclameman van Luther.

Johan Sebastiaan Bach leefde weliswaar twee eeuwen later, maar is in zijn muziek onmiskenbaar beinvloed door Luthers theologische denkbeelden. Niet alleen wordt uitgelegd hoe dit te horen is, we gaan er ook ter plekke naar luisteren.

Voorafgaand aan de reis is er op dinsdag 26 september een college in het Catherijneconvent, gevolgd door een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling over Luther.


Programma

za 30 sept - vr 6 okt

Dag 1, zaterdag 30 september

Rit Amsterdam-Eisenach, via Keulen

We bezoeken de majestueuze Dom, een van de vijf grootste katholieke kerken ter wereld. Na de lunch rijden we door naar Eisenach waar we overnachten in een hotel dat gelegenis aan de voet van de Wartburg.


Dag 2, zondag 1 oktober

Bezoek aan hoogteburcht de Wartburg; De Wartburg, jaren in ballingschap

Wandeling door Eisenach; Bach en het Lutheraans gedachtengoed


Dag 3, maandag 2 oktober

Dagdeel vrij

Stadswandeling door Erfurt; intellectuele thuisbasis van Luther

(Mariendom, oude universiteit, Augustijner klooster, middeleeuws handelscentrum, Luthermonument)


Dag 4, dinsdag 3 oktober

Bad Frankenhausen - Panoramamuseum; Luther en de Duitse Boerenoorlog

WeimarLucas Cranach, schilder van de Reformatie

o.a.Cranach huis, Altaarstuk Herderkerk, Cranach Galerie


Dag 5, woensdag 4 oktober

Stadswandeling LeipzigCentrum van de boekdrukkunst

We bezoeken o.a. het huis van Melchior Lotter, het histoprisch museum in het oude stadhuis en de Thomas Kirche


Dag 6, donderdag 5 oktober

Lutherstad Wittenberg; Begin van de kerkelijke vernieuwing

o.a. Stadtkirche St. Marien, Augustijner klooster, Lutherhuis

Torgau; Politiek centrum van de reformatie & de betekenis van Katharina van Bora voor Luther


Dag 7, vrijdag 6 oktober

Terug naar Nederland via Munster (bezoek aan Sint Lambertuskerk & lunch)


College

Op dinsdag 26 september geeft Piet leupen een inleidend college over Luther. we bezoeken daarna de dan net geopende tentoonstelling over Luther in het catherijneconvent. Op deze bijeenkomst worden ook de programmaboeken voor de reis uitgedeeld.Praktisch