Tussen de Bogen 59
1013 JB Amsterdam
T 020-5285851
F 020-5285852
info@stadsverkenningen.nl

Nederlandse sporen in Nieuw Amsterdam

Reis naar New York en de Hudsonvallei, 1-10 oktober 2011

In 1609 ontdekte Henry Hudson, die in dienst was van de VOC, bij toeval een eiland aan de mond van de rivier die later naar hem genoemd zou worden. De plek bleek geschikt als handelspost en kreeg de naam Nieuw Amsterdam. In de 19de eeuw groeide deze door Nederlanders gestichte handelspost uit tot een van 's werelds grootste metropolen: New York. Nog steeds zijn er vele plekken in en rondom New York die herinneren aan de Nederlandse aanwezigheid vanaf 1609. Zo is de naam Broadway afgeleid van 'Brede Weg', en is Coney Island de Engelse naam voor Conijne Eijlant.

In een unieke reis die speciaal is opgezet voor lezers van Ons Amsterdam, gaan we kijken naar de doorwerking van het Nederlandse (Amsterdamse) verleden in New York en omgeving.

Al wandelend, varend en rijdend bekijken we sporen in het stadsbeeld die verwijzen naar de Nederlandse aanwezigheid. Ook bezoeken we een aantal bijzondere verzamelingen en ontmoeten we specialisten die zich met dit onderwerp bezighouden.

Gids is Herman Beliƫn, bekend van de Amsterdamse Canon op AT5 en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Amerikanistiek.

Reisprogramma

1-10 oktober 2011

zaterdag 1 oktober
Vlucht Amsterdam-New York (KLM)
Vertrek Amsterdam 13.25 - aankomst New York 15.30 (lokale tijd)

Zondag 2 oktober
1. Zuidpunt Manhattan
Wandeling door het gebied aan de zuidkant van Manhattan waar ooit Nieuw Amsterdam lag. De noordelijke grens is Wall Street.  De wandeling begint bij het Custom House op de plek waar het Nederlandse fort stond, via Battery Park met al zijn Nederlandse verwijzingen en Gover
nor's Island (Noteneiland) gaan we de stad in en kijken we naar het stratenpatroon en de ontwikkeling va de kustlijn.

2. Ellis Island: latere Nederlandse immigratie en de sporen van Stuyvesant
Met de boot gaan we naar de plek waar vanaf het einde van de 19de eeuw immigranten in New York aankwamen. Het is nu een museum dat gewijd is aan de Amerikaanse immigratie. Vervolgens gaan we naar de Bowery om de kijken naar de verwijzingen van Peter Stuyvesant.


Maandag 3 oktober

Bezoek aan de Public Library, New York Historical Society en het Museum of the City of New York

Tijdens deze tocht bekijken we onder meer kaarten, meubels en diorama's die te maken hebben met de geschiedenis van Nieuw Amsterdam. Ook zien we de instellingen die zich bezighouden met deze geschiedenis en ontmoeten we specialisten op dit terrein.


Dinsdag 4 oktober

Dagtocht: De stadsontwikkeling van New York

Deze dag maken we een dagtocht met de subway van New York om een indruk te krijgen van de stadsontwikkeling van New York na de Nederlandse periode. Daarbij bezoeken we de eerste gridontwerpen, de Lower Eastside, de Village, Gramercy Park, Fifth Avenue, Central Park en Harlem.


Woensdag 5 oktober

De kunstverzamelaar Benjamin Altman en zijn Rembrandts

Nederland werd in de tweede helft van de 19de eeuw populair als het land van de grote kunst. Tijdens deze wandeling volgen we de carriere van de grote verzamelaar Benjamin Altman. We zien hoe hij zijn fortuin heeft vergaard op de Ladies' Mile en hoe hij daarmee een indrukwekkende kunstverzameling kon aanleggen, waarvan de belangrijkste stukken nog steeds deel uitmaken van het bezit van het Metropolitan of Art Museum. Om nog een indruk te krijgen van een grote verzameling in een particulier huis bezoeken we ten slotte de Frickcollectie.


Donderdag 6 oktober
Bustocht langs de Hudson naar Albany
Op de heenweg naar Albany maken we een aantal stops. Eerst bekijken we twee huizen met een 'Nederlandse' naam: de mansions van FDR Roosevelt en van de familie VanderBilt. Daarna stoppen we in de plaats Kingston (in de Nederlandse periode Wilwijck geheten) en Hurley (Nieuw Dorp in het Nederlands)

Vrijdag 7 oktober

Albany: bezoek aan het instituut van Charles Gehring en zijn medewerkers in Albany om inzicht te krijgen in hun bijdragen aan de kennis van de Nederlandse periode van New York. Ook bezoeken we enige huizen uit de vroegste periode, o.a. Fort Crailo. De middag is vrij.


Zaterdag 8 oktober

Bustocht langs de Hudson naar New York

Tijdens deze terugtocht naar New York maken we weer een aantal stops. De eerste is bij het Van Alen House uit 1737. Daarna doen we Kinderhoek aan waar de president met de Nederlandse naam Martin van Buren woonde. Vervolgens gaan we kijken naar de Hugenotenvesting New Palz. Ten slotte doen we Sunnyside aan, het huis van de schrijver Washington Irving die met zijn Knickerbockerliteratuur lang het beeld van Nieuw Amsterdam in Amerika heeft bepaald.


Zondag 9 oktober
Halve dag in Brooklyn, terugvlucht naar Amsterdam
Vertrek New York 18.00 - Aankomst Amsterdam 7.30 (10 oktober, lokale tijd)College

Voor lezers van Ons Amsterdam zal voorafgaand aan de reis een college worden georganiseerd. Plaats en tijd worden later bekend gemaakt.

Praktisch

Prijs
  € 2515 per persoon
Hierbij inbegrepen zijn
- Vlucht Amsterdam-New York v.v.
- Luchthavenbelasting
- Transfer vliegveld-hotel v.v.
- 8 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 'double room'.
- De wandelingen en dagtochten zoals beschreven in het programma
- Entreegelden tijdens de excursies
- Busvervoer gedurende de dagen buiten New York
- Openbaar vervoerkaart in New York
- Programmaboek met plattegronden
- Fooien
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van € 635
Als u liever de kamer wilt delen met een reisgenoot, dan kunt u hierover contact met ons opnemen.
Voor zogenaamde twin beds (2 bedden per kamer) wordt door de hotels een toeslag gerekend van € 144

Hotels
New York: Wellingtonhotel (www.wellingtonhotel.com)
Albany: Hamptonsuitesalbany (www.hamptonsuitesalbany.com)

Opgave
U kunt zich aanmelden via info@stadsverkenningen.nl
Na uw aanmelding ontvangt u van ons de uitgebreide formulieren, met daarin alle informatie die u nodig heeft voor de reis. Verlengen van de reis is mogelijk.

Deelname gaat op volgorde van inschrijven. De reis gaat door bij minimaal 14 personen. Er is plaats voor maximaal 28 personen. In dit geval zijn er twee wandelgroepen zodat u nooit in een grote groep rondloopt. Bert Paasman, hoogleraar koloniale literatuur aan de UvA, zal in dit geval meegaan als tweede gids.

Informatie
info@stadsverkenningen.nl
020-5285851