Tussen de Bogen 59
1013 JB Amsterdam
T 020-5285851
F 020-5285852
info@stadsverkenningen.nl

Stadsontwikkeling in Emillia Romagna

Het historisch centrum van Bologna met zijn vele kolonnades is niet voor niets opgenomen in de werelderfgoed lijst van UNESCO. Er is betrekkelijk weinig veranderd aan de middeleeuwse structuur van de stad. De bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben weliswaar veel schade aangericht, maar bij de nieuwbouw is het oorspronkelijke stedelijke netwerk gerespecteerd.

Tegenwoordig is Bologna vooral van belang als stad van beurzen, maar zijn historische reputatie berust op de oude Universiteit. Opvallend was ook de naoorlogse politieke constellatie. Hier waren de communisten de baas en de stad was een voorbeeld voor goed bestuur in een land waar de centrale overheid allerminst stabiliteit uitstraalde. De drie bijnamen die de stad heeft gekregen zijn veelzeggend: La Dotta (de geleerde), La Rossa (de rooie) en La Grassa (de dikke). De eerste bijnaam verwijst naar de oudste universiteit van Europa, de tweede naar het communistische bestuur van de stad en de derde naar de culinaire cultuur.
In de omgeving van Bologna liggen andere centra die gedurende een korte periode van betekenis zijn geweest. Ravenna is de best bewaarde Byzantijnse stad in het Westen van het Middellandse zeegebied. Tot in de laat-romeinse Keizertijd speelde Ravenna namelijk een belangrijke rol, als regeringscentrum. Aan de decoratie van de kerken kan het historisch belang van de stad worden afgelezen.

In Ferrara is heel mooi te zien hoe één adellijke familie in de onderlinge concurrentieslag zich opwerkt en de comune verandert in een signoria. Hier is aan de hand van de sporen van de familie d’Este te ontdekken welke vormen de vorstencultuur in de renaissance aannam.

Aansluitend op de collegereeks zijn twee reizen georganiseerd naar deze steden, de eerste van 3-10 juni, de tweede van 12-19 juni.

Colleges

  1. Introductiecollege
  2. Midden-Italië in het Romeinse Keizerrijk
  3. Ravenna: decoratie van een hoofdstad
  4. De stadsontwikkeling van Bologna
  5. De tocht naar Canossa
  6. De politieke en religieuze geschiedenis van Bologna in de middeleeuwen
  7. De familie d´Este, signori van Ferrara
  8. Ontwikkeling van de kerkelijke staat
  9. Reggio Emilia in de moderne tijd

Reis

Wandeling 1
Bologna: de structuur van de middeleeuwse stad
Middeleeuwse muur, woontorengebied, Piazza Magiore, Palazzi di Enzo, torre dell Arengo in het Palazzo del Podesta

Wandeling 2
Bologna: kerkelijke structuren
Santo Stefano, San Petronio, San Domenico

Wandeling 3
Bologna: de geschiedenis van de universiteit
Collegio de Spagna, graven van de lectoren bij de San Domenico, Archiginnasio (anatomisch theater), Palazzo Poggi en het universitair museum, San Giovanni in Monte, Santa Lucia

Wandeling 4
Bologna: Van de Bentivoglio’s naar de Pauselijke staat
Het Teatro Comunale, Portico en familiekapel in de San Giacomo Maggiore, Oratorio de S. Cecilia, Palazzo degli Strazzaroli, Palazzo del Podesta, 16de-eeuwse herinrichting van de Piazza Maggiore, fresco’s in de Sala Farnese, Palazzo Bentivoglio

Wandeling 5
Ravenna: de hoofdstad van het Romeinse Rijk
De San Vitale, het mausoleum van Galla Placidia, het Museo Nazionale, de doopkerken van de Orthodoxen en van de Arianen, de Sant’Apollinare Nuovo,

Wandeling 6
Ravenna: het graf van Theodorik en de Sant’Apollinare in Classe

Wandeling 7
Ferrara: de signoria van de Estensi
Het Castello Estensi, de kathedraal, Palazzo Schifanoia

Wandeling 8
Ferrara: De stadsuitbreiding van Ercole I