BeliŽn & Van Tol

Sinds 1996 hebben Herman BeliŽn en Ineke van Tol samen collegereeksen en excursies georganiseerd. Aanvankelijk deden ze dit voor de vakgroep Nieuwste Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 januari 2001 zijn hun activiteiten ondergebracht in BeliŽn & Van Tol stadsverkenningen.


Herman BeliŽn
heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien was hij wetenschappelijk medewerker aan diezelfde Universiteit. Hij was een typische generalist, die afgestudeerd is in oude geschiedenis en later medewerker werd bij de vakgroep Nieuwste Geschiedenis. Vanaf 1999 was hij voor de helft van zijn werktijd verbonden aan de vakgroep Amerikanistiek. Herman is de auteur van een groot aantal boeken over de geschiedenis en van een reeks reisgidsen over ItaliŽ, Griekenland, MaleisiŽ-Singapore. Ook was hij betrokken bij programma's over geschiedenis bij radio (Teleac) en televisie (NPS en Teleac). Hij zat in de commissie die de canon van de Nederlandse geschiedenis samenstelde, en was eveneens betrokken bij het opstellen van de Amsterdamse Canon. Voor de Amsterdamse televisiezender AT5 maakte hij de serie 'De canon van Amsterdam'.


Herman BeliŽn overleed op 13 september 2013. Zijn nalatenschap is groot, en zijn visie op de geschiedenis door velen overgenomen. Herman introduceerde het begrip 'geschiedenis op straat'. Hij wist als geen ander een verhaal te vertellen waarbij hij gebruik maakte van zijn omgeving.


Ineke van Tol

heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Door haar interesse in de geschiedenis van Amsterdam kwam zij tijdens haar studie in contact met Herman BeliŽn. Ze besloten samen een collegereeks te organiseren over de geschiedenis van de hoofdstad waarbij zij verantwoordelijk werd voor de organisatie van de colleges en de excursies. Sindsdien organiseerden zij twee ŗ drie collegereeksen met excursies per jaar. Aanvankelijk betrof het alleen excursies in Nederland maar sinds 1998 zijn daar buitenlandse reizen bijgekomen.†


Ineke is ook werkzaam als freelance historica en organiseert tevens (internationale) seminars en congressen. Na de dood van Herman Belien zette zij Belien & Van Tol stadsverkenningen alleen voort, daarbij gesteund door een zeer uitgebreid netwerk in de universitaire wereld. De rode draad bij lezingen en excursies blijft de Geschiedenis op Straat.


Herman BeliŽn en Ineke van Tol schreven samen met Paul Knevel het boek 'Geschiedenis op straat. Wandelen door historisch Nederland'.


Zie ook www.aup.nl