Tussen de Bogen 59
1013 JB Amsterdam
T 020-5285851
F 020-5285852
info@stadsverkenningen.nl

Buitenhuizen in de 17de- en 18de eeuw

Bustocht langs Amstel, Vecht en 's Graveland 3,5 uur

In de 17de eeuw belegden rijke Amsterdammers niet alleen in de handel, maar een groot aantal van hen investeerde ook in ondernemingen in het omringende platteland.

Soms had dat een duidelijke economische reden. Zand was nodig om de nieuwbouw van de stad op niveau te krijgen. Dat werd gewonnen in het Hollands duingebied, maar ook in het Gooi. Daarnaast was er een groeiende belangstelling voor lustoorden buiten de stad. In de 17de en 18de eeuw was Amsterdam omgeven door een reeks buitenhuizen, waar de bovenlaag van de bevolking zich kon terugtrekken in de zomer, wanneer de stad stonk en vol herrie was. Deze huizen stonden langs de Amstel en de Vecht, in 's Graveland, langs de weg naar Haarlem, en in het Hollands duingebied. Bereikbaarheid speelde in de locatiekeuze een belangrijke rol.

Tijdens deze excursie wordt het leven op de buitenhuizen toegelicht. Na een bezoek aan buitenhuis Frankendael in Amsterdam, rijden we met de bus langs een aantal locaties van buitenhuizen en bezoeken we een prachtig voorbeeld.

Programma:
Bezoek buitenhuis Frankendael
Butocht langs de Amstel, Vecht en 's Graveland met een bezoek aan het buitenhuis van de familie Huydencoper.

Duur 3,5  uur
Prijs op aanvraag