PHILADELPHIA, geboorteplaats van Amerika

reis di 16- di 22 oktober 2018

Philadelphia wordt vaak de geboorteplaats van Amerika genoemd. De Onafhankelijkheidsverklaring kwam er tot stand, en de ‘Founding Fathers’ legden er de grondslag voor de Amerikaanse grondwet met vrijheid en democratie als basisbeginselen. Het historische centrum herinnert aan de belangrijke rol die Philadelphia van oudsher had in het politieke leven.


Politieke en religieuze tolerantie is vanaf het begin een handelsmerk geweest van Philadelphia. De stad werd in de 17de eeuw gesticht door William Penn en andere Quakers uit Engeland. Hun idealen gaven de stad haar naam: Philadelphia - stad van broederliefde. De sfeer van tolerantie en religieuze vrijheid bracht ook anderen naar de staat Pennsylvania. Denk aan de Pennsylvania Dutch, en de Amish, beide nog steeds in de buurt gevestigd.


In de 18de eeuw was het Benjamin Franklin die zijn stempel drukte op de stad. Hij combineerde de idealen van de Verlichting moeiteloos met een geest van praktisch vernuft. Nu, eeuwen later, is Philadelphia nog steeds een centrum van cultuur en academisch leven. De stad telt tientallen (top)musea en universiteiten en is toonaangevend in straatkunst met meer dan 4000 muurschilderingen


Philadelphia is ook een stedenbouwkundig laboratorium. Het oorspronkelijke stadsplan uit de 17de eeuw is nog duidelijk herkenbaar, aangevuld met latere verfraaiingen. Vooral in de 20ste eeuw werd de stad een toonbeeld van gedurfde stadsplanning en vernieuwingsprogramma’s.


In een 7-daagse reis ziet u vele kanten van deze intrigerende stad. We wandelen door het historische centrum, maken een tocht door verschillende etnische wijken, en kijken naar de stedelijke vernieuwing. We varen over de Delaware, bezoeken de Amish, rijden door Pennsylvania Dutch Country, en gaan naar een immense voormalige gevangenis die model heeft gestaan voor de bouw van gevangenissen over de hele wereld.


Verschillende onderzoekers zullen ons ontvangen op universiteiten en in musea om hun kennis met ons te delen. Er is uiteraard ook genoeg tijd om naar eigen inzicht te besteden en bijvoorbeeld de vele musea te bezoeken.


Voorafgaand aan de reis worden twee introductiecolleges gegeven in Utrecht. Deze colleges zijn ook toegankelijk voor geïnteresseerden die niet meegaan op reis.


De reis wordt begeleid door Prof. Rob Kroes en Dr. Jaap Verheul van de Universiteit Utrecht, ter plekke werken mee prof. dr. Jim Gilbert, schrijver Nathaniel Popkin, Prof. dr. Miles Orvell

Programma

DAG 1

Ochtend

Aankomst Philadelphia

Transfer vliegveld-hotel


Introductiewandeling: stadsontwikkelings langs de oevers van de Delaware

Ontwikkeling van Penn’s Landing en Camden Waterfront: 

zicht op beide oevers en hun nieuwbouw.

 

 

DAG 2

Stadswandeling door het koloniale centrum van Philadelphia: Old City en Society Hill

In deze wandeling komt de vroege geschiedenis van Philadelphia aan bod, en het belang van de stad in de onafhankelijkheidsstrijd. We kijken naar de stadsontwikkeling van het historische centrum. In Old City gaan we naar de zogenaamde ‘Independance Mall’ waar vele gebouwen staan uit de tijd van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. We bezoeken het National Constitution Centre waar goed wordt uitgelegd wat de Amerikaanse grondwet inhoudt en hoe deze tot stand is gekomen. Ook bezoeken we de historische Independance Hall, waar de onafhankelijkheid van Amerika officieel is getekend.Society Hill is de historische buurt waar de notabelen gingen wonen, met smalle straatjes en mooie pleintjes.


bezoek aan de Eastern State Penintentiary

De Eastern State Penintentiary deed dienst als gevangenis van 1829 tot 1971. Het was destijds de grootste, duurste en meest vernieuwende gevangenis ooit en het werd al snel model voor andere gevangenissen in de hele wereld. We bezoeken de voormalige gevangenis, waar tegenwoordig een museum in is gehuisvest.

 

DAG 3

Stadswandeling Benjamin Franklin Parkway

Door het culturele hart van de stad loopt een boulevard: de Benjamin Franklin Parkway. Deze enorme wandelavenue, verbindt het stadhuis met het Philadelphia Museum of Art en wordt geflankeerd door vele musea.

De aanleg van de boulevard en van de omringende gebouwen kwam voort uit de City Beautiful beweging, die als doel had om de stad mooier en leefbaarder te maken. In de wandeling over de boulevard, wordt meer verteld over de idealen van de City Beautiful beweging, en over de verschillende musea die hier staan.

Middag vrij 


 

DAG 4

Randen van de stad: rondrit door verschillende wijken (dagtocht per bus)

Thema: diversiteit in de stad

Ontvangst op Temple University, bezoek aan German Town, Chestnut Hill, Manayunk en Fairmont Park.

> German Town werd in 1683 gesticht door een aantal Duitse families, die werden aangetrokken door de belofte van religieuze vrijheid.

> Chestnut Hill, ooit begonnen als 17de eeuwse nederzetting met boerderijen, is tegenwoordig één van de meest ‘upscale’ buurten van Phialdelphia

> Manayunk: van voormalig industriestadje tot hippe hang out

> Fairmont Park, onderdeel is een enorm park aan beide zijden van de Schuylkill rivier. Het is tevens het grootste stadspark ter wereld.DAG 5

Pennsylvania Dutch Country

We bezoeken het historische centrum van Lancaster met zijn mooie 18de- en 19de eeuwse architectuur, en de Centrale markt, de oudste boerenmarkt van het land. Het is tevens het hart van de Amish gemeenschap.

Er wordt een bezoek gebracht aan een Amish village, om een goede indruk te krijgen van hun leefwijze.

 


DAG 6

Mural Art Program

In 1984 werd dit project gestart, om het groeiende graffitiprobleem aan te pakken. Door (straat)kunstenaars te betrekken bij het maken van de schilderingen, ontstond een samenwerking tussen straatjeugd, bewoners en het stadsbestuur. Het project heeft enorm veel impact gehad op de sociale structuur en het aanzien van de stad. De stad knapte er van op, de jeugd had wat omhanden, en de bewoners raakten meer betrokken bij hun buurt.Inmiddels telt de stad ruim 4000 muurschilderingen.Het initiatief vindt navolging in vele andere steden maar is nergens zo succesvol en omvangrijk als in Philadelphia.

 

We maken een tour langs de muurschilderingen en horen meer over dit  initiatief en hoe het Philadelphia heeft veranderd.


Bezoek aan Univercity City

De Universiteit van Pennsylvnia  (U Penn) werd in 1749 gesticht door Benjamin Franklin, en is daarmee de oudste universiteit van Amerika. De campus ligt in University City, een hernieuwde buurt en een gebied met de meeste hoogopgeleide, en etnisch meest diverse bevolking van Philadelphia. De geschiedenis van deze buurt, en de toekomstplannen worden toegelicht door een onderzoeker die werkt op U Penn. 


DAG 7

Zicht op de stad vanaf het One Liberty Observation Deck

Dagdeel vrij

 

Praktisch

Reisbegeleiding:

Vanuit Nederland Prof. Dr. Rob Kroes/ Dr. Jaap Verheul.

Ter plekke: o.a. Prof. Dr. Miles Orvell, Prof. Dr. Jim Gilbert, schrijver Nathaniël Popkin

Datum: di 16- di 22 oktober 2018

 

College: Vrijdag 5 oktober 15-17 uur

 

Kosten: € 2.890

Hierbij inbegrepen zijn:

- Rechtstreekse vlucht Amsterdam-Philadelphia v.v.

- Luchthavenbelasting

- Transfer van het vliegveld naar het hotel, v.v.

- 6 overnachtingen op basis van logies en ontbijt

- De in het programma genoemde wandelingen en excursies

- Entreegelden tijdens de wandelingen

- 2 dagtochten per bus, 2x halve dagexcursie per bus

- Reisbegeleiding en ontvangsten ter plekke

- Programmaboek met plattegronden

- Voorbereidend college

 

Voor een één-persoonskamer geldt een toeslag van € 595

 

Hotel:

Hotel Holiday Inn Express Midtown

1305 Walnut Street

PA 19107, Philadelphia

 

Vlucht:

16 oktober Amsterdam-Philadelphia 10:50-13:35 uur

21 oktober Philadelphia-Amsterdam 18:55-08:45 uur (22 okt)

 

De vlucht wordt uitgevoerd door American Airlines. De aangegeven tijden zijn de lokale tijden.