Tussen de Bogen 59
1013 JB Amsterdam
T 020-5285851
F 020-5285852
info@stadsverkenningen.nl

De beeldvorming van Rome

Collegereeks

Een stad is meer dan alleen maar een ruimtelijke structuur en gebouwde of architectonische vorm. Zij heeft ook een mentale betekenis: iedere belangrijke stad roept meteen specifieke beelden en associaties op. Die associaties zijn deels verbonden met de fysieke en ruimtelijke verschijningsvormen van de stad. Maar minstens zo belangrijk voor de betekenis die wij aan een stad toedichten, is haar artistieke verbeelding. De beelden die in de loop van de tijd zijn gemaakt en verspreid via reisverslagen, geschiedenisboeken, romans, schilderijen, prenten, foto´s en films.

Geen stad spreekt zo tot de verbeelding als Rome, al bijna 3000 jaar lang. Telkens weer blijkt de ´Eeuwige Stad´ nieuwe beelden, illusies en mythen op te roepen, in telkens wisselende omstandigheden. Of de stad nu ´caput mundi´ van een wereldrijk was, centrum van het christendom, hoofdstad van de Italiaanse natie, theater van een fascistisch regime of bestemming van cultuurtoeristen, steeds probeerden insiders en buitenstaanders betekenis te geven aan ´hun´ Rome.

Deze reeks van vier colleges onderzoekt deze ´zachte´ kant van Rome. Zij biedt een avontuurlijke analyse van 3000 jaar beeldvorming door ambitieuze machthebbers, doodgewone Romeinen, gevoelige kunstenaars en verwachtingsvolle reizigers. Hun verwachtingen, dromen, illusies, mythen en teleurstellingen blijken ons eigen beeld van de Eeuwige Stad in belangrijke mate te hebben bepaald.

Colleges

5-28 maart 2014

Woensdag 5 maart
Eric Moormann - Rome als eeuwige stad in de oudheid

Vrijdag 14 maart
Piet Leupen - Rome als religieus centrum

Vrijdag 21 maart
Arno Witte - Rome als cultureel centrum

Vrijdag 28 maart
Paul Knevel - De moderne verbeelding van de eeuwige stad

Praktisch

Wanneer
Het openingscollege wordt gegeven op een woensdag (5 maart). De overige colleges zijn steeds op vrijdagen (14, 21 en 28 maart). Het tijdstip van alles colleges is van 15-17 uur.

Locatie
De aula van het Verzetsmuseum te Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

Kosten
€ 120

Aanmelden
info@stadsverkenningen.nl
020-5285851