Programma
Madrid
Reis
Openingswandeling
Een eerste indruk van de verschillende periodes in de stadsontwikkeling van Madrid
1. Het Madrid van de Oostenrijkers
Centraal staan de middeleeuwse stadsstructuur en de uitbreidingen van de zeventiende eeuw. Poorten, pleinen zoals het Plaza Mayor, kerken, kloosters en ziekenhuizen worden hiervoor bezocht. Ook worden de restanten van het Buen Ritiro-complex bekeken.
2. Het Madrid van de Bourbons
In de 18de eeuw kende Spanje een eigen vorm van Verlichting. De koning probeerde zijn heerschappij niet alleen traditioneel te legitimeren, maar zag zichzelf ook verantwoordelijk voor de vooruitgang. Dat had ook voor de stadsontwikkeling grote gevolgen.
3. De burgercultuur van de 19de-eeuw
In de 19de eeuw werden verschillende kloosters onteigend. Ze kwamen in handen van de adel en bourgeoisie. Bovendien veranderde het aanzicht van de stad sterk door de historistische stijlen die deze groepen voor hun nieuwe stadshuizen gingen gebruiken.
4. De modernisering van Madrid rond 1900
De Gran Via, een voorbeeld van 19de-eeuwse ‘city-vorming’ is de illustratie van de vernieuwing van de Spaanse hoofdstad. Aan deze doorbraakstraat vestigden zich banken, hotels en vermaakscentra. Ook werd in deze periode de Ciudad Universitaria aangelegd.
5. Het Madrid van Franco
Na de verovering van Madrid liet Franco eerst de oorlogsschade herstellen. Ook werden er nieuwe overheidsgebouwen neergezet. Voor de grote stroom immigranten werden nieuwe wijken gebouwd. Tijdens deze wandeling wordt naar het veranderende aanzicht van de binnenstad en de groei in de periferie gekeken.
6. Het hedendaagse Madrid
De moderne entree van Madrid van de kant van het vliegveld laat de hedendaagse ambities van de stad zien. Tijdens een wandeling over de Paseo de la Castellana kan men zich een beeld vormen van het moderne Madrid.
Dagtocht 1: De middeleeuwse hofstad Toledo
Er wordt gekeken naar de overblijfselen van de aanwezigheid van het koninklijk hof. Daarnaast wordt gekeken naar het christelijke, het joodse en het moslim verleden van de stad.
Dagtocht 2: Het Escorial van Filips II en de Valle de los Caïdos
Er wordt eerst een bezoek gebracht aan de Valle de los Caïdos, het immense monument dat Franco na de Burgeroorlog heeft laten aanleggen door krijgsgevangen voor de gevallenen aan zijn kant en waar hij ook zelf is begraven. Daarna wordt de opbouw van het Escorial geanalyseerd en wordt in het bijzonder naar de Spaanse hofcultuur gekeken.